Hegedűsné Tóth Zsuzsanna

2005 óta az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának oktatója vagyok.

1995 óta foglalkozom 0-7 éves gyermekek zenei nevelésével, fejlesztésével. Szolfézs-zeneelmélet tanár, karvezető, óvodapedagógus, és bölcsész diplomám van.

A foglalkozásaim során arra törekszem, hogy a szülőket segítsem, bátorítsam, neveljék gyermeküket zenei közegben, és a foglalkozásokon megtalálják maguk és gyermekük számára azokat a mozgással, játékkal kísért dalokat, mondókákat, zeneműveket, amik hozzájárulnak harmonikus, szeretetteljes kapcsolatuk mélyítéséhez. Minden foglalkozásomon központi helyet foglalnak el a ritmushangszerek mellett a dallamjátszó hangszerek –furulya, fuvola, hegedű, gitár, citera--, s azokon zenei szemelvények bemutatása, valamint hangszerrel kísért mesék előadása. A mesék 1-7 éves korosztályra formálásában nagy szerepe volt a Pozsonyi Pagony Könyvkiadó és Könyvesbolt Mesék négy húrra mesesorozatának, illetve az ELTE gyakorló óvodái által megrendezett hangszerbemutatóval egybekötött meseelőadásaimnak.

Kezdetben az erzsébeti zeneiskolán keresztül a XX. kerületi óvodákban vezettem zeneóvoda foglalkozásokat, majd 1996-tól érdeklődésem a 0-3 éves korosztály zenei nevelésére is kiterjedt. Zenetanárként, óvodapedagógusként és immáron négy gyermekes gyakorló szülőként is meggyőződtem róla, hogy a korai zenei fejlesztés valóban hatással van a gyermekek értelmi, érzelmi fejlődésére, komplexen hat formálódó személyiségükre. 

A saját koncepciómat tükröző Bóbita babamuzsika, Tesz-vesz Muzsika –MÜPA programja 2011 óta-- foglalkozások mellett csatlakoztam 2009-ben a Kerekítő országos kezdeményezéshez és a Hangszervarázs zenetanoda - Rosales zeneovi hangszeres oktatás alapjainak megteremtő programjához. Nagy Máriával tíz éve dolgozunk együtt a Hangszervarázs program és nyári zenei táborai kapcsán.

Az ELTE Tanító-és Óvóképző Karán a csecsemő- és kisgyermeknevelő képzés szakfelelőseként jól ismerem a Ringató kezdeményezést és annak koncepcióját, a Kokas-módszert, a Kolibri Színház babaszínházi előadásait, rendszeresen képezem magam tovább Sáry László kurzusain. Az ELTE PPK neveléstudományi doktori iskolájába készülő doktori disszertációm a felnőttképzés, felnőttek zenei nevelése témakörét is érinti, mivel azt gondolom sosem késő megszerettetni a komoly zenét, és felfedeztetni a hangszeren való játék élményét.       

Vissza a FOGLALKOZÁShoz                                               vissza a FŐOLDALra